Bliskavica in sence

V zadnji objavi Preosvetljenost in bliskavica sem govorila o tem, kako z bliskavico izboljšamo fotografijo: barve, teksture in ohranimo več detajlov v visokih tonih. Vendar ima njena uporaba tudi slabo stran. Najlepše to demonstrira spodnja fotografija:

Ko sem posnela to fotografijo, sem bila sprva z njo zadovoljna, potem pa me je vedno bolj začelo motiti, da je bliskavica popolnoma povozila vse sence v prostoru. Kljub prižganim lučem, je okno na levi strani še vedno glavni vir svetlobe, kar bi se moralo odražati na mehkih sencah pod in ob pohištvu.

To se največkrat zgodi, ko je razlika med zunanjo in notranjo svetlobo velika in bliskavica potrebuje večjo moč, da doosvetli sence in povrne visoke tone v prostoru.

Ker nisem več zdržala pogleda na fotografijo, sem jo odstranila iz strani prej-potem, njen izgled pa poskušala rešiti s kombinacijo dveh fotografij, z združevanjem fotografije posnete z bliskavico in fotografije posnete izključno s svetlobo, ki jo je dalo okno. Moj cilj je bil čimbolj naraven videz fotografije. Rezultat je prikazan spodaj:

Takoj se vidi, da je druga fotografija temnejša, ne tako kričeča, obenem pa še vedno svetla. Glavne dodane sence so označene s puščicami:

  • senco na stropu meče stena nad oknom
  • senca je tudi desno od televizorja
  • pravokotno senco na steni ustvarjajo zavese ob oknu
  • sence so pod mizo in stolom
  • senca nastaja pod zgornjimi elementi kuhinje
  • desni prostor je temnejši in pomaga dati kuhinji večji poudarek

Sence so pomemben del fotografije. Ustvarjajo bogatejši tonski razpon, trodimenzionalnost prostora, naraven videz prostora, kažejo na način osvetljenosti prostora in ustvarjajo vzdušje.