KAJ popraviti na fotografiji v Photoshopu?

O Photoshopu obstaja množica napačnih predstav in predsodkov. Najbolj zgrešeno je prepričanje, da je postprodukcija čudežni gumb, ki samodejno pričara iz žabe princa z namenom manipulacije gledalca. Photoshop ni niti enostavno orodje, niti ne ustvarja čudežev, a raje kot z obsežno argumentacijo si na spodnji fotografiji oglejte osnovno obdelavo v Photoshopu:

Picture

Na fotografiji bivalnih in komercialnih prostorov, ki jo največkrat uporabljamo za oglaševanje nepremičnin za prodajo ali za oglaševanje apartmajev in ostalih storitev predvsem želimo gledalcu čimbolje predstaviti prostor in na čimbolj privlačen način.

Prvo fotografijo je avtor sicer posnel s širokokotnim objektivom, a je skrivljena in podosvetljena. Tako fotografijo bi s postprodukcijo težko rešila. Polovico dela sem bila opravila že pri načinu zajema fotografije, s postprodukcijo pa je na fotografiji popravljeno:
– tonski razpon in tonski ključ (svetlost, kontrast, ravnovesje beline)
– ostrina
– perspektiva
– napake objektiva in senzorja
– manjši detajli
v skladu z vodili vilinie fotografije.

To je osnovna obdelava, ki je je deležna čisto vsaka fotografija. Nekateri motivi zaradi svetlobnih pogojev ali drugih razlogov zahtevajo intenzivnejšo napredno obdelavo. Kaj to v večini primerov pomeni, si preberite tu v točki obdelava fotografij.