Kako fotografirati lasten dom?

Picture

Vsak prostor je drugačen, zato je treba vsakič znova poiskati najbolj laskav pogled na sobo, fotografirati najbolj pozitivne lastnosti v prostoru in obenem skriti morebitne slabe značilnosti. Če niste prepričani, kateri kot bi bil najboljši, jih poslikajte več in se odločite pozneje, ko si lahko povečane fotografije ogledate na računalniku.
Zajeti čimvečjo površino sobe je pomembno, saj s tem podamo veliko informacij o prostoru, zato je dobro imeti vsaj en posnetek, ki pokaže sobo od kota do kota.

Ena izmed začetniških napak pri fotografiranju je sukanje objektiva navzgor ali navzdol. Stene se posledično ukrivijo in ves prostor izgleda popačen. Fotoaparat mora biti poravnan s horizontom!

Za stabilizacijo fotoaparata pri pogosto dolgih časih v fotografiranju bivalnih prostorov uporabljamo stativ, lahko pa si pomagamo tudi z zakasnitvijo časa proženja, kar nam omogoča ostrejše in nestresene posnetke.

Ustreznega kota zajema ne iščemo le horizontalno po sobi, temveč tudi vertikalno. Včasih je dobro posnetek narediti v višini oči, včasih v višini popka. Vse je odvisno od vrste pohištva. V kuhinji npr. želimo videti na mizo, v kopalnici najbrž ne v WC školjko!

Če se sami prvič lotevamo fotografiranja in ne znamo delati z različnimi viri svetlobe, ki so neenakomerno porazdeljeni po prostoru, se izogibajmo zelo svetlim ali zelo temnim področjem. Raje fotografirajmo, ko nebo prekrivajo oblaki, kot pa ob močnem sončnem vremenu, saj bo tako vstopna svetloba skozi okna manj intenzivna in mehkejša. Eksperimentiramo lahko tudi s prižiganjem notranjih luči, zastiranjem zaves in uporabo bliskavice.

Prostori morajo biti pospravljeni. Ne moremo narediti lepe fotografije prostora, če ni čist in urejen. Lep subjekt je prvi pogoj za lep posnetek, tako v fotografiji bivalnih prostorov kot drugod.