Kako prepoznati slabo fotografijo?

Ali je fotografija izjemna ali ne, je stvar okusa, a če nameravate s fotografijami predstaviti sebe ali svojo dejavnost, morajo biti kakovostne. Ali fotografirate sami ali pa za fotografiranje najamete fotografa je vseeno, pomembno je, da vedno odstranite iz svojega izbora (nakupa) naslednje fotografije:

1. PRETEMNA SLIKA
Na spodnji fotografiji sploh ni razvidno, kakšen je prostor. Fotografija je tako temna – no, mislim, da tu ni potrebno izgubljati besed.

2. NEOSTRA SLIKA
Fotografija je lahko neostra zaradi uporabe predolgega časa (t) v kombinaciji s fotografiranjem iz roke (brez uporabe stativa) ali pa preprosto ni bila izostrena pravilno. Taka fotografija je seveda neuporabna.

3. POPAČEN PROSTOR
Kakšen je prostor “v resnici” okoli nas je filozofsko in fizikalno vprašanje. Gotovo muha vidi svet drugače kot mi. A na fotografiji vendarle predstavljamo prostor za ljudi. Če s prostim očesom pogledamo z višine navzdol, se vertikalne linije ne ukrivijo navznoter. Do popačenja pride skozi objektiv fotoaparata. Televizija na spodnji fotografiji je pravokotna in ne v obliki nepravilnega štirikotnika. Taka fotografija kljub temu, da nam je motivno morda všeč, ne more biti v našem izboru.

4. BARVNI PRIDIHI
Svetloba je različnih barv in naše oči se, ne da bi se sami zavedali, temu čudovito prilagajajo. Tudi fotoaparat ima senzor s katerim zaznava temperaturo (barvo) svetlobe v prostoru, a se ta pogosto moti, še posebno, kadar imamo različne vire svetlobe z različno temperaturo. Najpogostejša pridiha sta rumeno-oranžen in moder, lahko pa je fotografija obarvana tudi preveč zeleno ali magenta.
Tudi tako fotografijo moramo izločiti iz svojega izbora dobrih fotografij.

5. NASIČENOST
Ne glede na to ali fotografiramo ljudi ali prostor, se moramo zavedati, da je fotografija pomanjšana reprezentacija motiva. Na zelo majhen format zajame veliko informacij. Fotografija zelo hitro lahko postane preveč nasičena. Morda se nam, ko fotografiramo, na prvi pogled zdi, da je prostor pospravljen oz., da je ozadje dovolj mirno, a skozi objektiv fotoaparata se hitro pokažejo moteči elementi, ki jih je naše oko avtomatično zanemarilo. Na spodnji fotografiji je polno obešenih fotografij, slik, plišastih igračk, vidnih kablov, škatel, tako da si niti ne moremo ustvariti predstavo o sami sobi.
Take fotografije sploh ne bi smeli posneti, ampak že na kraju fotografiranja sobo urediti in jo šele takrat fotografirati.

6. PREVEČ OBDELANA FOTOGRAFIJA
Močni HDR posnetki in poskusi reševanja fotografije s temnenjem preosvetljenih področij so najpogostejša pretiravanja pri obdelavi fotografij. Nekateri so tudi oboževalci raznih filtrov, ki fotografijo tonirajo, nanesejo šum, vinjeto in podobne napake, kar je za fotografijo bivalnih in komercialnih prostorov popolnoma neprimerno.

Naštete napake so predvsem tehnične in lahko služijo kot prvo sito za odstranjevanje fotografij, ki niso primerne za nadaljno uporabo. Marsikomu je težko ločiti zrno od plev med izbiro fotografij, a je predvsem pri nakupu nujno vsaj toliko znati presodit fotografije, da kupimo dobro. Kakšne fotografije pa vi ne bi kupili?