Kako prvič vstopiti v stanovanje?

Pri fotografiranju nepremičnin obstajajo trije scenariji pred prihodom v prostore:

  • nepremičnina je prazna in čaka na prodajo,
  • v nepremičnini živi podnajemnik,
  • v nepremičnini živi lastnik.

Naš prihod lahko poteka v različnih fazah prodaje nepremičnine  – lahko prispemo v popolnoma prazno stanovanje ali pa v zelo živo okolje. Prvi stik z lastnikom oz. najemnikom nepremičnine (v nadaljevanju stanovalec) je ključnega pomena za uspešno fotografiranje prostorov.

Zavedati se moramo, da z vstopom v stanovanje ne vstopamo le v zasebni prostor človeka in družine, temveč tudi v zelo občutiljiv in stresen čas – čas prodaje in selitve.

Svoje delo želimo opraviti čimbolj profesionalno, a obzirno do stanovalcev, pri čemer se je dobro držati kratkih smernic za hitro, učinkovito ter kakovostno opravljeno delo:

1. Ko se s stanovalcem dogovarjamo za termin fotografiranja, se prepričajmo, da imamo skupni cilj – kakovostne fotografije. Dobro je, da imamo sestavljen kratek seznam smernic za pripravo stanovanja na fotografiranje. S predhodno pripravo stanovanja bistveno skrajšamo čas fotografiranja in ne jemljemo dragocenega časa stanovalcem.
2. Ob prihodu je ključnega pomena komunikacija. V stanovanju smo gostje in tako se tudi obnašajmo. Ker pogosto predhodna priprava ni dovolj in moramo vedno poskrbeti še za detajle, je pomembno, da stanovalcem spoštljivo razložimo, da je namen naših popravkov čimbolj prostorno stanovanje in čimlepša prezentacija prostorov.

3. Koliko se bo stanovalec vključeval v končno pripravo prostorov je stvar osebne izbire. Sama najraje sama poskrbim za to, saj mi tako ne uide nobena podrobnost. Ko izbiramo fotografije na računalniku, je prepozno za popravke.

4. Najprej fotografirajmo tisti prostor, v katerem se stanovalci največ zadržujejo. Tako se bodo ostali čas fotografiranja lahko brezkrbno premikali.

5. Predvsem pa vključimo in informirajmo stanovalce o vseh fazah fotografiranja ter upoštevajmo njihove želje in pričakovanja.