Kateri objektiv izbrati za arhitekturno fotografijo in fotografijo interjerov?

Največji izziv pri fotografiranju zunanjosti objektov in pri fotografiranju notranjih prostorov je omejen prostor. Zunaj so ovire sosednje stavbe in ograje, v notranjosti pa zidovi preprečujejo, da se postavimo dovolj daleč stran za optimalen kot zajema posnetka in najboljšo kompozicijo.

Široki kot, ki ga ponuja večina standardnih objektivov (tudi tistih na kompaktnih fotoaparatih in telefonih) je širok, vendar pogosto ne dovolj za fotografiranje prostora. Obstaja več tipov objektivov, primernih za fotografiranje interjerov in eksterierov, ki omogočajo zajem večjega področja:

1. Širokokotni objektiv

Širokokotni objektivi zajamejo vsaj 80° kot prostora ne glede na velikost senzorja in prostor zarišejo premočrtno, kar pomeni, da so linije v prostoru ravne, kar je njegova velika prednost. Širokokotni objektivi so lahko fiksni ali pa imajo gibljivo goriščnico, ki omogoča hitrejše prilagajanje sceni. Fotografiranje interiera je natančna, premišljena dejavnost, zato je kakovost optike pomembnejša od hitrosti fotografiranja in pogosto fiksni objektivi ustvarjajo bolj kakovostno sliko.

2. Fish-eye objektiv (ribje oko)

Fish-eye objektivi omogočajo zelo širok kot zajema, pogosto blizu 180° in so uporabni pri izjemno majhnih prostorih npr. kabinah letal, notranjosti avtomobilov ipd. Prostorske linije fish-eye objektiv riše ukrivljeno, vključno s horizontom, kar onemogoča njegovo dnevno uporabo. Primeren je za občasno popestritev nenavadnih prostorov ali za skrajne primere, kjer ni mogoča uporaba drugega objektiva.

3. Tilt-shift – širokokotni objektiv

Tilt-shift objektiv je tip objektiva, ki ima omogočen nadzorovan dostop do leč, ki jih lahko premikamo in s tem vplivamo na izris slike. Leče na objektivu lahko premikamo tako, da vertikale, ki postanejo konvergentne zaradi sukanja objektiva navzgor ali navzdol popravimo v vzporedni položaj. Obstajajo širokokotni tilt-shift objektivi in tilt-shif objektivi z ožjim kotom. Slednji so v uporabi v produktni fotografiji in v modni fotografiji. Širokokotni tilt-shift objektiv pa je izjemno uporaben predvsem pri fotografiranju eksteriera.

Poleg naštetih objektivov je za celostno predstavitev prostora potrebno v torbi imeti tudi objektiv z ožjim kotom zajema za zajem podrobnosti v prostoru in vzdušja.

Nabor objektivov za fotografijo prostorov je kar velik, vendar je za razliko od fotografiranja dogodkov in ljudi kot zajema pri večini večji. Dobra optika je nujna (ostrina objektiva, korekcija napak objektiva), vendar se da skleniti kompromis pri avtomatiki, saj hitrost objektiva ni tako pomembna in lahko izberemo objektive z ročno zasonko, ročnim ostrenjem in brez optične stabilizacije v zameno za boljšo optiko.