Kdaj najeti fotografa za fotografiranje bivalnega prostora?

Fotografiranje rezidenčne nepremičnine zahteva dobro razvit občutek za kompozicijo in estetski čut.

Vzemite fotoaparat in fotografirajte sobo, nato pa primerjajte fotografije s profesionalnimi fotografijami bivalnih prostorov.
Če opazite pomanjkljivosti na svojih fotografijah, si vzemite čas in dobro preučite pogoje, nastavitve in postavitve, ki so potrebne, da jih odpravite.Dobro fotografijo interierov in eksterierov sestavlja odlično tehnično poznavanje fotoaparata, ki ga profesionalni fotografi uporabljajo z nastavitvami, ki omogočajo najboljše možne posnetke ter dobra kompozicija. Tehnično znanje lahko pridobimo hitro, saj je priročnikov in knjig o digitalni fotografiji veliko, občutek za kompozicijo pa se razvija počasneje.

Poleg fotografskega znanja potebujete tudi znanja o digitalnem razvijanju ter imeti ustrezno fotografsko opremo.
Verjetno ni treba poudarjati, da boste s kompaktnimi fotoaparati ali telefoni težko posneli dobro fotografijo bivalnih prostorov. Problem ni v številu pikslov, problem je v svetlobi – preprosto ni je dovolj in zaradi velikosti prostorov ni dobro razporejena.

Aplikacije za obdelavo ne morejo rešiti slabo posnete fotografije. Postprodukcija se začne z dobro fotografijo in je namenjena za:

  • popravilo perspektive oz. napak objektiva,
  • optimizacije svetlobe in sence,
  • vnašanje meta podatkov.

Uporaba programov za obdelavo fotografij z občutkom naredi iz dobre fotografijo odlično.

Odgovor na vprašanje kdaj najeti fotografa je torej odvisen od vaše opreme, znanja in časa, ki je na voljo.