Kdo je avtor fotografije na spletu?

1. Najprej shranimo fotografijo na računalnik
tako, da z desnim miškinim klikom kliknemo na fotografijo in na meniju izberemo shrani sliko kot…

Zdaj, ko imamo avtorja, lahko poiščemo še njegovo spletno stran, ali pa preprosto pod uporabljeno fotografijo napišemo njegovo ime.

2. Z desnim miškinim klikom kliknemo na fotografijo – Lastnosti – Podrobnosti
V zavihku s podrobnostmi je naveden avtor fotografije.

Dober glas seže v deveto vas. Dobrega fotografa nam pogosto priporočijo prijatelji ali pa ga najdemo sami, tako da pregledamo številne galerije na internetu, si naredimo izbor ter zavrtimo številko.
Pogosto pa na spletu ne iščemo fotografa za najem, temveč iščemo določeno fotografijo. Številne fotografije na spletu so zastonj za uporabo, še pogosteje pa avtorji fotografij želijo referenco za uporabo fotografije.
Eden izmed priljubljenih načinov referiranja je uporaba vodnega žiga, o čemer smo že govorili tu, še boljši način pa je objava neposredne povezave do avtorja ob delu, saj ne posega v samo avtorsko delo (kot vodni žig) in omogoča takojšen kontakt z avtorjem.Na žalost se zaradi pomanjkanja znanja, ignorance ali nespoštovanja ustvarjalcev pogosto zgodi, da na spletu zasledimo avtorska dela, ki so bila uporabljena v nasprotju s pogoji uporabe. Če želimo uporabiti izbrane fotografije, moramo sami poiskati njihovega avtorja, kar je lažje kot se zdi:

Navajanje avtorstva omogoča boljše uvrstitve fotografov na spletnih iskalnikih in ne prinaša, kot mnogi zmotno predvidevajo, dodatnega dela ali priznanja fotografu, razen če ni referenca navedena na strani, ki ni le množično obiskana, temveč ima tudi obiskovalce, ki večinoma iščejo fotografa.
Navajanje avtorstva je izraz spoštovanja avtorskih pravic, dela in integritete avtorja, kar je bistvo pogostih sporov med fotografi in tistimi, ki so nedovoljeno uporabili njihovo delo. Če menite torej, da je avtorjevo delo tako slabe kakovosti, da zanj ne bi plačali, niti nočete navesti avtorja, ga raje ne uporabite, sicer pa uporabite googlov ali kak drug iskalnik slik ali zgoraj opisan postopek in sledite velikodušnim pogojem uporabe avtorskega dela.