Najboljša fotografija bivalnih prostorov: zakoni arhitekturne fotografije in fotografije interiera

Kakšna je najboljša fotografija prostora je odvisno od tega kaj fotografiramo: sobo, kuhinjo, spalnico, otroško sobo, domačo pisarno, dnevno sobo, pogled od zunaj, našega okusa in namena fotografiranja, torej za kaj potrebujemo fotografije: internetni oglas, katalog, brošuro, zloženko, plakat ipd.

Picture

Ne glede na zgoraj navedene predpostavke pa v arhitekturni fotografiji in fotografiji interiera (notranjih prostorov) obstajajo določena pravila, ki določajo standard kakovosti fotografij. Ta so:

1. OSTRINA OD ROBA DO ROBA
Oster posnetek dosežemo z natančnim fokusom, preračunavanjem hiperfokalne razdalje ter uporabo sorazmerno zaprte zaslonke, ki zagotavlja maksimalno globinsko ostrino. Dobro je, da objekti niso preblizu fotoaparata, saj je sicer nemogoče narediti fotografijo povsem ostro povsod.
2. UPORABA STATIVA
Z nastavljanjem dolgih časov zaklopa lahko izkoristimo vso svetlobo, ki nam je na voljo v prostoru. Ker je naš motiv statičen, ne potrebujemo močne svetlobe, le enakomerno razporejeno.
3. MANJ JE BOLJE
S predogledom fotografije opazimo, da je pri prenosu tridimenzionalnega prostora na majhen dvodimenzionalni format slika postala zelo kompleksna in polna. Poenostavite prostor: odstranite tiste predmete, ki jih soba ne potrebuje in skrijte napake v prostoru, ki se kažejo na sliki. Kompozicijo postavite tako, da pomembni objekti niso postavljeni na rob formata,
4. RAVNE LINIJE
Čimbolj precizno poravnajte fotoaparat s horizontom. Obračanje objektiva navzgor, navzdol ali celo vstran je ena najpogostejših napak neizkušenih fotografov. V pomoč so vam lahko linije vrat, sten, slik, omar, ki morajo biti med sabo vzporedne.
5. MERJENJE OSVETLITVE
Če ne uporabljate ročnih nastavitev pri fotografiranju, merite svetlobo na predmetih v srednjih tonih in ne na belih stenah ali temnem pohištvu. Tako bo nastala fotografija najbolj pravilno posneta.
6. HDR
HDR (High Dynamic Range) je popularna metoda obdelave fotografij, saj ohranja naravne sence v prostoru in omogoča združitev zunanjosti z notranjostjo. Omogoča tudi, da si kasneje, v postpodukciji, izberemo fotografijo, ki najbolj ustreza željam naročnika fotografiranja – nekateri imajo rajši rahlo temnejše fotografije s pridihom romantike, drugi svetle, zračne prostore.
7. ŠIROKI KOT
Pomembno je predstaviti celo sobo in širokokotni objektiv nam to omogoča, vendar pri tem ne smemo pozabiti na drobne detajle in bližinske posnetke. Uporaba samo enega kota za celostno predstavitev prostorov ni dovolj.
8. ODSEVI
Reflekcije ali odsevi so pogosta težava vseh fotografov bivalnih ali komercialnih prostorov. Nastanejo, ko se svetloba odbija od gladkih površin. V sobah so to navadno slike, okna, v kuhinji kuhinjski elementi kot so hladilnik, mikrovalovna pečica, steklene omare, v kopalnici ogledalo, banja ali tuš, lijak ipd. Ko fotografiramo, postavimo fotoaparat tako, da bo reflekcij čimmanj oz. da bodo čimmanjše.