Naučite se videti velikost prostora iz fotografije in dopust preživite v pravem apartmaju

Uporaba širokokotnih objektivov za zajem fotografij je v fotografiji bivalnih in komercialnih prostorov peroča tema. Ljudje se namreč odločajo za ogled nepremičnine oz. rezervirajo svoj dopust na podlagi fotografij, ki jih vidijo. Ko prvič vstopijo v sobo, jih lahko, če je soba manjša kot so pričakovali, zajame veliko razočaranje. Krive so seveda zavajajoče fotografije.
Ta objava ni namenjena diskusiji, kaj je promocijska fotografija in kaj je namen dobre promocijske fotografije, temveč želim dati informacije o tem, kako oceniti velikost apartmaja v katerem nameravate preživeti svoj dopust na podlagi fotografije.

Najpogosteje je vzrok razočaranja soba posneta s širokokotnim objektivom, ki zajame celoten prostor. Soba je pri njegovi uporabi videti velika, saj objektiv močno poudari globino prostora.

Prostor se pri uporabi širokokotnega objektiva “popači” in prav to popačanje nakazuje samo velikost prostora.
Fotografija posneta s širokim kotim ima določene značilnosti, ki nam povejo kako velik je prostor v resnici:

Ko pogledamo fotografijo posneto s širokokotnim objektivom vidimo, da so objekti na levi in desni strani razpotegnjeni:

Glede na lastne izkušnje lahko prepoznamo, da kavč v resnici ni vedno bolj razpotegnjen in velik, ko se približuje okvirju fotografije, ampak ohranja svojo velikost – levi del kavča je torej v resnici krajši.
Objekti, ki so bližje fotoaparatu so veliko večji, kot objekti, ki so bolj daleč stran. Razdalje med objekti so videti večje:

Mizica tik pred objektivom je videt velika v primerjavi z rastlino in lučjo v ozadju. Razdalja med mizico in lučjo realno ne more biti tako velika, da bi prišlo do take spremembe v velikosti. Levi del kavča in mizica sta torej manjša, kot sta videti na fotografiji. Prav tako je manjša razdalja med lučjo in mizico.

Zakaj se uporablja širokokotni objektiv?
Ko gledamo s prostim očesom zaznavamo prostor podobno kot če bi ga fotografirali s 50mm objektivom, vendar pa tak objektiv ni zmožen zajeti majhnih prostorov in če bi ga uporabljali pri fotografiji interiera, ne bi mogli prikazati vseh značilnosti prostora, ki bi jih sicer videli s prostim očesom (periferni vid).

Širokokotni objektiv prostora ne prikazuje “pravilno”, saj poudari določene dimenzije prostora, vendar nam njegova uporaba da informacije o sami sobi, legi pohištva, s popačenjem, ki ga ustvari na fotografiji pa sporoča, da je prostor majhen in fotograf ni mogel stopiti “bolj nazaj”.

Alternativa uporabi širokokotnega objektiva je ustvarjanje panorame. Ko delamo panoramo lahko praviloma uporabimo ožji kot zajema, ki manj popači prostor. Taka fotografija predstavlja prostor “bolj pravilno”, vendar iz nje težje razberemo kako velik je prostor v resnici, saj ne vemo ali gre za panoramo ali za uporabo objektiva z ožjim kotom zajema. Za arhitekturno fotografijo, kjer je predstavljanje prostora bistveno, je zelo primerna, za promocijo apartmajev za oddajo gostom pa je lahko zavajajoča, saj gledalec iz nje ne more razbrati kako velik je prostor oz. glede na razmerja na fotografiji napačno predvideva, da je prostor večji.

Na kratko – razpotegnjenost elementov pri robovih in velika razlika v velikosti elementov, ki so spredaj in zadaj so popačenja, ki so na fotografiji dobro vidna. Ko ta popačenja prepoznamo lažje ocenimo velikost prostora.