Postelja, ki vabi

Pri postiljanju postelje se mnogi soočajo z dilemo ali po vojaško zgladiti vse blago na postelji in prikazati predvsem njen čist in svež videz ali ustvariti na prvi pogled neurejeno, a mehko posteljo s katere nočemo vstati.

Najpomembnejše je, da je naša posteljnina skladna od vzglavnika do odeje. Dobro je, če se ujema tudi z ostalim videzom sobe. Nevtralen videz postelje lahko popestrimo z:

1. OKRASNIMI BLAZINAMI
Dekorativne oz. okrasne blazine polepšajo izgled vsake postelje. Seveda z njimi ni treba pretiravati; tri, štiri blazine, ki so barvno usklajene z ostalo posteljnino ustvarjajo dodatne plasti in s tem učinek udobja.
Najpogosteje se, vsaj pri fotografiranju, vzglavnike polaga vertikalno, saj s tem postelja izgleda večja, globja, barve in vzorci pa pridejo bolj do izraza.

2.  ODEJAMI
Koliko plasti pregrinjal bomo ponudili je seveda stvar okusa in temperature v prostoru. Za bolj razgiban videz se ne ustavimo le pri enem pregrinjalu.

Mehka prekrivna odeja je zelo vabljiva. Lahko je razgrnjena preko cele postelje ali pa brezbrižno položena preko enega ali dveh kotov.  Še posebno vabljiva je prešita odeja (kovter), ki je puhasta in mehka. Če bi radi privarčevali in ponudili le eno pregrinjalo, je izbira kapne (prevleke za odejo) odločujoča.

Dodamo lahko tudi trpežnejše okrasno posteljno pregrinjalo iz različnih materialov. Več kot imamo plasti, bolj raznolike videze lahko ustvarjamo pri postiljanju postelje.

Pregrinjala, zložena na robu postelje, ne delujejo vabljivo, saj jih moramo pred uporabo še razgrniti- torej si sami postlati posteljo, kar ni nekaj, kar bi si želeli med svojimi dela prostimi dnevi; poleg tega razdrobijo videz enostnosti in vizualno pomanjšajo velikost postelje. Zato naj bodo pregrinjala za fotografiranje vedno razprostrta preko postelje.

Spodnji primer prikazuje rustikalen izgled s čudovitim kvačkanim pregrinjalom:

Picture

Vir: http://moglio.tumblr.com/

Pri fotografiranju je pomembna tudi dekoracija postelje oz. prostora ob postelji. Spodnji levi primer prikazuje možnost zajtrka v postelji s pladnjem na katerem sta skleda kosmičev in kava. Na desni strani pa vidimo primer okrasitve nočne omarice: s šopkom rož, ki se barvno ujemajo s posteljnino, oblikovno pa s celotnim izgledom sobe (posteljnine, posteljnega okvirja, sten), ki ima močan poudarek na teksturi. Na nočni omarici je pogosto zanimiva nočna svetilka ter zložene knjige.

Picture

Vir: http://brettbenzer.tumblr.com/

Picture

Vir: http://atelierrueverte.blogspot.fr