Reflekcije v prostoru

Reflekcije v ogledalih, steklu v oknih ali okvirjih slik, gladkih kuhinjskih elementih (hladilniik, pečica ipd.) so pri fotografiji bivalnih in komercialnih prostorov večinoma nezaželjene in jih poskušamo zmanjšati na najmanjšo možno mero, popolnoma odpraviti pa jih vedno ni mogoče.Reflekcije oz. odboji svetlobe so najbolj izraziti na gladkih površinah. Pogosto zmanjšajo kontrast in posvetlijo površino, lahko dodajo barvni navdih ali prikazujejo sicer skrito podobo na površini.

Na spodnjem primeru je označenih nekaj reflekcij: na plakatu Merlyn Monroe, okenskem steklu, televiziji, stolu. Na plakatu jasno vidimo odboj prižgane svetilke in svetlobe od okna, na okenski šipi je prav tako odboj stropne luči in stropa, na televiziji se lepo vidi moja roka.

Seveda reflekcije niso slabe same po sebi. Tisti na plakatu Marlyn Monroe kazita plakat, tiste na oknu zastirajo razgled, tudi moj avtoportret na televiziji ni primeren element na fotografiji, medtem ko mehak odboj na stolu pomaga definirati njegovo obliko.

Tiste reflekcije, ki se jim ne moremo izogniti pri samem fotografiranju moramo odpraviti v postprodukciji. Na spodnji fotografiji so vse večje reflekcije popravljene: