Triki, ki prepričajo ljudi, da pospravijo prostor

Stanovanja, ki se prodajajo ali oddajajo na različnih portalih preko interneta največ pozornosti pritegnejo s profesionalnimi fotografijami, vendar se pomena dobre predstavitvene fotografije lastniki ne zavedajo vedno ali pa to ni njihova prioriteta ob številnih drugih obveznostih in pogosto stanovanja na fotografiranje ne pripravijo.
Razlogov za pripravo stanovanja (čiščenje in dekoracija) je veliko in dobro je, da so lastniki in gostitelji o njih obveščeni pred obiskom fotografa.
Sama v pogovoru z lastnikom hitro najdem razumevanje, če pokažem naslednje razloge:
1. LASTNA IZKUŠNJA
Včasih je dovolj, da lastnika spomnim na način nakupovanja preko spleta – tako kot pri nakupovanju drugih produktov preko spleta tudi potencialni kupci in gosti izbirajo stanovanje na podlagi predstavitvenih fotografij in bodo hitreje našli stanovanje, ki ga iščejo, če bo to dobro predstavljeno.
2. PROFESIONALNO FOTOGRAFIRANJE
Ko lastniki slišijo, da bo fotografiranje opravil profesionalni fotograf se že iz tega razloga na fotografiranje pripravijo in redko se znajdem v situaciji, ko priložnost za resnično dobre fotografije lastniki ne izkoristijo.
3. VARSTVO OSEBNIH PODATKOV
Oglas na internetu je javen in s tem tudi fotografije stanovanja, ki so tam objavljene. Ko opozorim na to sicer logično dejstvo in izrazim željo po zaščiti njegove zasebnosti, številni umaknejo predmete, ki bi sicer ostali v prostoru.
4. PREPOVED OGLAŠEVANJA
Fotografiranje različnih znamk je obenem tudi oglaševanje teh znamk – fotografiranje čistila ali zobne paste v kopalnici določene znamke je potencialno lahko pravno sporno. Prikazovanje potrebščin je priporočljivo le v nevtralni embalaži.
5. SPOMIN IN DOKUMENTACIJA
Če fotografije ponudite kot spomin lastniku, ki odhaja v drugo hišo ali pa predstavite dokumentacijsko vrednost fotografije, ki prikazuje podobo nekega prostora v času in obsega celotno nepremičnino, ki jo ima lastnik v lasti, bo ta bolj motiviran za pripravo stanovanja, saj bodo fotografije poleg prodajne imele tudi dokumentacijsko vrednost.