Barvni nadih se prikrade od vsepovsod

Najbolj pogost barvni nadih nastane zaradi napačno nastavljenega ravnovesja beline na fotoaparatu ali pa zaradi močnega vpliva različnih virov svetlobe, ki imajo različno barvno temperaturo, npr. mešanja notranje volframove žarnice z naravno svetlobo, ki prihaja skozi okno:

Pri obdelavi fotografije je pogosto težko doseči pravilno ravnovesje beline na celotni fotografiji, velikokrat pri tem izgubimo tudi topel pridih lesa, saj se v sence pogosto prikrade preveč modre, medtem ko so svetli toni še vedno pretopli:

Z natančnejšo obdelavo, ki selektivno odpravi bravne nadihe tam, kjer se pojavljajo lahko dosežemo nevtralne tone (omarice, kuhinjski pult, stena), obenem pa zadržimo topel pridih lesa.

Odprava barvnih nadihov zato nikoli ne more biti izvedena z enim klikom, temveč je potrebna selektivna obravnava fotografije.

Barvni nadihi pa ne nastanejo le zaradi mešanja različnih svetlobnih virov in napačne nastavitve ravnovesja beline, temveč nastanejo tudi zaradi odbojev svetlobe od površin v stanovanju. Spodnji primer prikazuje spalnico s posteljo prekrito z roza pregrinjalom od katerega se odbija svetloba, ki močno obarva roza steno nad posteljo.

Na spodnji fotografiji je stena nad posteljo bele barve, tako kot mora biti:

Barvni nadihi se prikradejo od vsepovsod, a jih z ostrim opazovanjem in selektivno obdelavo fotografije lahko brez težav odpravimo.