Bi sam fotografiral, a nimam dovolj dobrega fotoaparata

So besede, ki pogosto pričakajo fotografa.
Kajti dober fotoaparat je nujen za dobro fotografijo. Pa je res tako?

1. VELIKOST FOTOGRAFIJE
Najpogosteje se izkaže, da je namen fotografij predstavitev apartmaja na spletu, kjer je manjša resolucija zaželjena že zaradi optimiziranega prikazovanja strani. Velike slikovne datoteke je zato vedno potrebno zmanjševati in fotoaparat, ki ga ima večina ljudi doma popolnoma zadostuje potrebam po velikosti fotografij na spletu.

2. TEHNIČNA IZVEDBA
Če bi imeli “dober” fotoaparat torej ne bi bili, kar se velikosti tiče, prav nič v prednosti. Prav nasprotno, saj bi imeli še več dela, da bi resnično optimalno zmanjšali fotografijo.
Poleg tega dodatnega dela, bi se morali tudi povsem na novo naučiti uporabljati “dober” fotoaparat, ki ima za razliko od domačega fotoaparata več kot tri gumbe. in seveda poznati pomen vseh gumbov.
Dobro tehnično poznavanje fotoaparata pomeni, da ste s fotoaparatom zmožni ustvariti fotografijo, ki si jo že prej zamislite v glavi, pri čemer ne trpita ostrina, barve, detajli, globinska ostrina ipd. Poznavanje ročnih nastavitev je obvezno. Ali fotografirate na avtomatiki? Morda pa za slabe fotografije ni kriv vaš slab fotoaparat, ampak dejstvo, da ga ne uporabljate z vsemi zmogljivostmi, ki vam jih omogoča. Poznate vse njegove nastavitve?

Slika: Prostor, kot se je promoviral pred fotografiranjem {prej – potem}

Picture

3. KOMPOZICIJA

“Dober” fotoaparat na žalost ne ve, kaj se dogaja pred njegovim objektivom. Ne ve kaj fotografirati, iz katere pozicije, pri kateri goriščnici ipd. Za najbolj ustrezne in laskave kote morate postati sam svoj mojster. Vsake oči imajo svojega malarja in spoznala sem že kar nekaj lastnikov z zelo dobrim občutkom za kompozicijo, a praviloma se je izkazalo, da so bili poklicno ustvarjalno usmerjeni (oblikovalci ipd.). Nikar ne krivite za slabo kompozicijo svojega starega fotoaparata.

4. DODATNA OPREMA
Dejstvno je, da je notranje prostore potrebno doosvetljevati, kar pomeni, da poleg fotoaparata potrebujete tudi bliskavice, studijske luči oz. konstantne luči, da bo vaš prostor sploh viden in ne bo popolnoma izginil v temi. Ste primerno osvetliti prostor, vendar vaš fotoaparat kljub temu ni naredil dobre fotografije?

5. OBDELAVA
Obdelava digitalnih negativov je potrebna, tudi če fotografirate v jpg formatu. Z dodajanjem svetlobe, kontrasta, ostrine in popravkov linij kjer je to potrebno, dodamo potrebno piko na i. Glede na potek fotografiranja je čas, ki je potreben za posprodukcijo na računalniku enak oz. še enkrat daljši kot samo fotografiranje. Koliko časa sedaj porabite za obdelavo fotografij? Poznate in obvladate aplikacije za obdelavo fotografij?

Če mi vzamete moj fotoaparat in potisnete v roke svojega, vam brez strahu še vedno zagotovim dobre fotografije.
Odgovor je torej NE. Ni “dober” fotoaparat tisto, kar dela fotografije. Fotografije dela fotograf.