Fotografija kot nišna dejavnost v Sloveniji

PRIHODNOST FOTOGRAFIJE BIVALNIH IN KOMERCIALNIH PROSTOROV
Vilinie – fotografija bivalnih in komercialnih prostorov je nastala, ko sem videla, da v Sloveniji specializirana ponudba arhitekturne fotografije ne obstaja. Pri prodaji in oddaji nepremičnin za oglaševanje se izjemno redko uporabljajo kakovostne fotografije, v turizmu pa se redko povpraševanje počasi povečuje. Institucije v javnem sektorju na področju izobraževanja (knjižnice, šole, inštituti), športa (bazeni, športni parki ipd.), zdravja in prostega časa šele počasi ustvarjajo svojo prisotnost na spletu.

Razvoj rezidenčne in komercialne fotografije je v veliki meri odvisen od količine in kakovosti oglaševanja naročnikov na internetu.

Majhno povpraševanje je na malo več kot miljonskem trgu v Sloveniji popolnoma razumljivo in ne velja le za področje fotografije, temveč za vsa področja, od izdelkov do storitvenih dejavnosti. Vilinie fotografija je prva specializirana fotografija za notranje prostore in eksteriere v Sloveniji. Na tem mestu pa želim pojasniti, da to NI EDINA VRSTA FOTOGRAFIJE, ki jo ustvarjam kot fotografinja, saj taka usmeritev pri nas preprosto ni mogoča.

PRIHODNOST FOTOGRAFIJE – komentar na okroglo mizo z Dneva fotografije 2014: Prihodnost fotografije
Iz tujine prihaja k nam močan trend po iskanju svoje niše oz. specializiranega področja delovanja, ki fotografu in naročniku omogoča večjo poglobljenost in kvaliteto delo, boljšo prepoznavnost in učinkovitejše delo. Niše so seveda bolj ali manj velike – njihova velikost se prilagaja potrebam ljudi. V ZDA npr. obstajajo fotografi specializirani izključno za fotografijo nepremičnin za prodajo in delajo v tesnem sodelovanju z nepremičninskimi agenti. V EU je pogosto postavljena ločnica med fotografiranjem komercialnih prostorov (poslovnih prostorov za storitvene dejavnosti) in bivalnih prostorov (turizem in prodaja nepremičnin).
V Sloveniji uspešni in uveljavljeni fotografi fotografirajo vse. Ne glede na to, kateri naročnik prevladuje pri posameznem fotografu, je večina prisiljena iskati vedno nova področja in naročnike. Zato sem bila zelo presenečena, ko so na okrogli mizi o prihodnosti fotografije poudarili pomen iskanja svoje niše za mlade generacije.
Sprašujem se, koliko je bila ta naravnanost posledica vpliva smernic iz tujine, ki so jih nekritično in po liniji najmanjšega napora samo prenesli na naš trg, koliko pa odvračanje neizkušenih fotografov od poti in boja za priložnosti, ki velja pri nas.