Kako obrezati fotografijo na spletu (booking) in v ostalih medijih?

V sodobnem svetu raznolikih medijev in načinov prikaza fotografij se obrezovanju fotografije skorajda ne moremo izogniti. Obrezovanje je poseg v fotografijo, ki jo mora odobriti oz. narediti avtor fotografije, saj spreminja kompozicijo fotografije in razmerja formata.

Na spletni strani booking.com je prikazovanje fotografij prilagojeno horizontalni predstavitvi fotografije, ki jo najpogosteje gledamo na velikem zaslonu ali prenosnem računalniku. Tisti, ki naložijo na stran fotografijo v pokončnem formatu so neprijetno presenečeni, ko vidijo, da stran fotografijo samodejno obreže in jo prikaže v ležečem formatu.

Primer prikaza:

Originalna fotografija                                                                                                            Obrez na strani booking.com

Tudi kadar fotografije objavimo v reviji, zloženki in drugih publikacijah je pogosto potrebno fotografijo prilagoditi prostoru, ki je na voljo.Napaka, ki jo delajo ljudje pri obrezovanju je obrezovanje navznoter – v vsebino fotografije.
Fotografija je vsebinsko in oblikovno zaokrožena celota, kot slika ali besedilo. Bi obrezali Picassovo sliko, če ne bi šla v okvir, ki ste ga kupili za njo? Bi obrezali znamko po robovih, da bi jih lahko več postavili v vrsto?

Ko prilagajamo okvir fotografije, ga prilagajamo navzven, ne navznoter:

1. pravilno obrezana fotografija
2. originalna fotografija (3:2)
3. napačno obrezana fotografija v novem razmerju (4:3) in poljubni kompoziciji

Obrezovanje fotografije oz. bolj natančno rečeno spreminjanje okvirja fotografije se pri prikazovanju spreminja navzven. Pri tem se ohrani vsebina fotografije in razmerja stranic, poveča pa se prazen rob oz. okvir fotografije.

Za prikazovanje fotografije na spletni strani booking fotografiji preprosto povečajte okvir, ki naj bo v horizontalnem razmerju in fotografija bo prikazana pravilno. S spreminjanjem okvirja fotografije navzven pa v kateremkoli mediju lahko objavite fotografije brez poseganja v njeno vsebino.