Digitalni negativ – neobdelana fotografija

Naši fotoaparati so izjemno zmogljivi in pri fotografiranju zajamejo veliko podatkov. Vsi ti podatki so surovi podatki (raw) in so shranjeni v posebnem formatu, ki ga zasloni na telefonu, tablici in računalniku ne prikazujejo. Ker ga zasloni ne prikazujejo so torej ti surovi podatki odveč, samo prostor jemljejo. Ali pač?

Množica podatkov o zajeti sceni: dinamičen razpon tonov in barv omogoča, da prilagodimo fotografijo prikazu na zaslonu tako, da bo najbolj všečna ustvarjalcu in gledalcu. Nameščeni programi na telefonu in fotoaparatu ta postopek izvedejo avtomatično, na podlagi avtomatične ocene scene in so večinoma nezanesljivi in ne najboljši. Avtomatični obdelavi laiki pogosto rečejo fotografija brez obdelave ali realna, neobdelana fotografija, kar je napačno, saj je vsaka prikazana digitalna fotografija že obdelana. Pri tej obdelavi nosijo ustvarjalne odločitve programerji, ki so izdelali programe za obdelavo, nameščene na napravi.
Fotografi optimiziranje fotografije za prikaz na zaslonu le-tega ne prepuščajo avtomatiki programa. Surov posnetek v celoti pregledajo in se na podlagi podatkov fotografije odločijo za najboljši prikaz. Pri tem upoštevajo vse svoje likovno znanje, znanja psihologije, namen uporabe fotografije in okus naročnika.

Neobdelanih fotografij ne morejo dati, saj so neprikazne. To bi bilo tako, kot če bi (če primerjam z analogno fotografijo) kupcu dal nerazvit film, ki sicer ima latentne fotografije, vendar le-te niso še razvite in fiksirane na film. “Razvijanje” digitalnih negativov (v najpogosteje .jpg format) je torej nujni del nastajanja fotografije.
Zato pravim, da so vse fotografije, ki jih dam obdelane. Obdelane so dvojno. Najprej so optimizirane v jpg format, nato pa še obdelane (tako kot se ta pojem množično uporablja) za prikaz na spletu ali tisk.

Primer:

Na levi strani je digitalni negativ fotografije, na desni pa je digitalni negativ optimiziran v jpg. format in naknadno obdelan za prikaz na spletu. Kot je razvidno iz primera je o obdelavi vedno potrebno govoriti. Lahko bi bila drugačna- svetlejša, temnejša, bolj ali manj kontrastna in z drugačnim barvnim nadihom vendar brez nje fotografije ne bi bilo.