Kako popraviti fotografijo v postprodukciji?

O posprodukciji obstaja veliko zmotnih predstav in predsodkov. Eden izmed mitov je, da obstaja nekaj takega kot je neobdelana fotografija, o katerem sem že pisala v prispevku Digitalni negativ – neobdelana fotografija, drugi pa, da se s Photoshopom da popraviti čisto vse in je zato nepomembno kako fotografijo posnamemo.
Photoshop ni niti enostavno orodje niti ne ustvarja čudežev.

Na spodnjem prikazu prej/potem so označeni elementi, ki jih v kasnejši obdelavi popravimo.

1. Najbolj vidna stvar, ki jo na fotografiji popravimo, je njena svetlost. Fotografije, ki so primerno svetle na spletu bolj izstopajo in pritegnejo več ljudi. Seveda pri tem ne smemo fotografijo preosvetliti saj jo s tem uničimo. Najbolj pravilno je prikazati tako svetlost kot je tudi realno v prostoru bila ob fotografiranju, saj so tako tudi barve bolj pravilno prikazane.
Kadar so na fotografiji preosvetljena področja, jih težko popolnoma rešimo z obdelavo, zato moramo biti na to pozorni že med fotografiranjem, pri temnih sencah pa moramo paziti, da z osvetljevanjem ne vnesemo na fotografijo šum, zaradi katerega izgubimo podrobnosti, barve, ostrino in damo na splošno fotografiji izgled slabe kakovosti.
2. Druga pomembna obdelava je namenjena prikazu barv, ki morajo biti čimbolj harmonične. Modri pridihi, ki nastanejo zaradi različnih virov svetlobe, razni kontrastni barvni odboji in pretirana barvna nasičenost ne sodijo na kakovostno fotografijo interiera. Skrbna izbira barv v prostoru: pohištva, tekstilij, sten je brez pomena, če jih fotografija ne prikaže. Do določene mere se z obdelavo barve da popraviti, vendar pa je tudi tukaj bolj pomembno kako fotografijo posnamemo.
3. Vsaka osnovna obdelava fotografije prostora poskrbi tudi na pravilen prikaz linij v prostoru. V te namene pri fotografiranju uporabljamo stativ, ki nam omogoča poravnan horizont in ravne vertikalne linije. Za popolnoma natačen prikaz pa uporabimo funkcijo poravnave perspektive.
4. Nazadnje pogledamo še velikost fotografije. Fotografije, ki se uporabljajo na spletu morajo biti ustezno označene in pomanjšane, vendar še vedno dovolj velike, da se ohrani kakovosten prikaz. Nekateri portali imajo predpisano minimalno velikost fotografije (npr. 2048 x 1080), na kar je dobro misliti tudi pri objavah na lastni spletni strani.