Lažne fotografije – obdelava v Photoshopu

Danes nam tehnologija omogoča enostavno obdelavo in predelavo fotografij, pri čemer se vedno znova pojavljajo vprašanja, kako daleč smemo iti s popravljanjem fotografije, kdaj s fotografijo zavajamo gledalca, kaj je resnično in kaj je prav.O osnovni obdelavi fotografij je redko (čeprav tudi) slišati nasprotovanja, saj je razmeroma neškodljiva. Kaj spada pod osnovno obdelavo si preberite tu: www.vilinie.com/blog/kaj-popraviti-na-fotografiji-v-photoshopu.

Nasprotovanja, ki nastanejo pri tako osnovni obdelavi je večinoma lahko odpraviti z informiranjem, ki v takih primerih manjka. Povedati moram, da je že sam proces nastajanja fotografije tudi obdelava. Če bi imeli na razpolago popoln svetlobni senzor, ki bi zajel ves dinamičen razpon svetlobe v prostoru in te podatke prikazal v majhni datoteki, obdelava ne bi bila potrebna. Če bi imeli popolne objektive, ki bi “videli” sliko kot naše oči, obdelava ne bi bila potrebna. Če bi imeli zaslone, ki bi kazali sliko v dinamičnih barvah, svetlosti in fokusu, tako kot gledajo naše oči, bi imeli verjetno “naraven” prikaz.

Nekaj več o objektivnem prikazu fotografije pišem tudi tu: www.vilinie.com/blog/kdaj-s-fotografijo-zavajamo.Če arhitekturno fotografijo vidimo v sklopu produktne fotografije obdelava ni vprašljiva, če pa jo vidimo v sklopu dokumentarne fotografije, kjer je vsak poseg postavljen pod vprašaj, je potrebna bolj natančna obravnava.

Zasledila sem zanimiv članek na forumu PFRE, ki razdeli obdelavo fotografije na dve vrsti:
1. OBDELAVA NESTALNIH LASTNOSTI NEPREMIČNINE
Tu gre za izboljšavo predvsem tistih delov na fotografiji, ki jih lahko spreminjamo v realnosti oz. se v realnosti spreminjajo: npr. odstranjevanje kant za smeti, avtomobilov, ljudi, menjava neba. Taka izboljšava je dopustna.
2. OBDELAVA STALNIH LASTNOSTI NEPREMIČNINE
Izboljševanje stalnih lastnoti pa je v fotografiji bivalnih in komercialnih prostorov sprejeta kot zavajanje gledalcev, to je npr. brisanje električne napeljave, brisanje sosednjih hiš ipd.

Zelena krajina je vprašljiva. Nekateri so proti obdelavi zelenice, drugi za. Moje mnenje je, da je obdelava trate sprejemljiva kadar podnebje, zemlja in prostor predstavljajo razmere za dobro rast trave. Fotografija tako pove, da je trava tam mogoča, kar je resnica. Kadar pa travo damo v prostor, kjer trava noče in noče rasti zavajamo gosta oz. potencialnega kupca.

Larry zaključi, da je odgovornost nepremičninskega agenta oz. gostitelja in ne fotografa, da predstavi svojo nepremičnino oz. objekt na nezavajajoč način.