Menjava neba v postprodukciji

Včasih se zgodi, da fotografiranje poteka na oblačen dan, ki ima sicer zelo lepo mehko svetlobo in je idealen za fotografiranje interiera pri fotografiji eksteriera pa z nežnimi sencami ustvarja bolj nežen vtis. Meni osebno so tudi pri fotografiji eksteriera mehke sence ljubše od trde kontrastne osvetlitve, še posebej ko želim ustvariti občutek domačnosti in intimnosti.

 

Modro nebo in jasno definirani oblaki na fotografiji vedno pritegnejo, zato je menjava neba v postprodukciji včasih smiselna. Pri tem je treba paziti na:
1. smer svetlobe
Če je objekt fotografiran tako, da je vir svetlobe (sonce) pred njim, ne moremo izbrati neba, kjer je sonce vidno, saj bi bila fotografija nelogična – imeli bi dva vira svetlobe, dve sonci (enega pred objektom in enega za njim na nebu).
2. kvaliteta svetlobe
Če je naš objekt osvetljen z mehko svetlobo, moramo izbrati fotografijo neba z oblaki, ki nakazujejo možnost, da so prekrivali sonce in je zato objekt osvetljen tako kot je. Če izberemo popolnoma brezoblačno nebo, je zamenjava vidna.
3. natančnost obdelave
Menjava neba, še posebej ko imamo na fotografiji zelenje (drevesa) je lahko kar dolgotrajna. Na spletu je veliko fotografij, kjer se že od daleč vidi, da je bilo nebo zamenjano. Tako površno delo je slabše kot če bi ostalo izvorno nebo, saj kaže na nekredibilnost fotografije in s tem njenega lastnika.