Problematična okna – popolna osvetlitev enkrat za vselej

Eno izmed pogostih vprašanj, ki jih dobim je, kako pokazati razgled oz. kako osvetliti prostor, da bodo podrobnosti v oknih vidne. Vprašanje je na mestu za nekoga, ki se uči osvetljevati prostor, vendar pa je pomembnejše vprašanje koliko razgleda prikazati.

Ko ocenjujemo fotografije in vidimo okna, ki ne prikazujejo razgleda je zelo enostavno fotografijo označiti kot tehnično slabo, vendar je resnica lahko drugačna. Na spodnji fotografiji je primer spalnice z vidnim razgledom – skalnato steno. Hiša je postavljena v hrib in ta zastira pogled iz spalnice. Nemalokrat vidimo skozi okna parkirišča pločevine, gradbišča ipd.

V takih situacijah je bolje okna osvetliti do te mere, da razled ni več prepoznaven. Ko torej vidimo zelo svetla okna, brez razgleda torej to ni nujno tehnična napaka, ampak odločitev fotografa, da razgleda ne prikaže.
Okna, ki so svetla, delujejo bolj naravno, manj detajlov v pogledu skozi okno pa usmeri pogled na samo sobo kot je razvidno iz spodnje fotografije:

Kot preosvetljena lahko označimo okna, ki so tako svetla, da ne samo ne vidimo razgleda, temveč izgubljamo že podrobnosti v okenskih okvirjih in notranjosti.
Seveda pa je prav, da ko imamo na voljo spektakularen razgled, to pokažemo. Take priložnosti so sicer redke, vendar se pojavijo. Spodnji pogled prikazuje razgled na gore, ki ga lahko uživajo gosti v tem prostoru in je temu primerno enakovredno svetel in kontrasten, kot soba.