Najboljše vreme za arhitekturno fotografijo – oblaki

Pri arhitekturni fotografiji je trenutno vreme velikega pomena, a tako kot pri vseh vejah fotografije tudi tu velja: več znanja imamo, bolj smo neodvisni od situacije in bolj dosledno lahko ustvarjamo dobre rezultate na vsakem fotografiranju.

Vreme in čas dneva sta pomembna, ker vplivata na kakovost svetlobe, o čemer bom govorila v naslednji objavi ter na zanimivost ozadja.
V tej objavi bom predstavila različne tipe oblakov, s katerimi se lahko srečamo, ko fotografiramo eksteriere, vendar z vidika fotografije bivalnih in komercialnih prostorov in ne meteorološkega vidika.

BREZOBLAČNO NEBO
Gosta modrina je kot enakomerno platno, na katerem vsak subjekt izstopi in je zelo priljubljena v arhitekturni fotografiji. A jasno nebo lahko pomeni tudi močno direktno svetlobo in je za marsikoga dolgočasno.

EN SAM OBLAK
Ko prekrije nebo velika bela kopa, dobimo na fotografiji enotno belo ozadje. Tako vreme je super za interiere in lepo poudari barve, a za fotografiranje stavb od zunaj ni najbolj primerno, še posebej težko je kadar dežuje ali kadar je tako nizka oblačnost, da že prekriva naše ospredje.

Ko smo soočeni z nepretrgano oblačnostjo imamo samo dve izbiri:

a.) ali poudarimo to oblačnost s podosvetlitvijo in ustvarimo mogočno dramatično nebo

b.) ali pa zamenjamo belo nebo z zanimivimi oblaki iz svoje zbirke

DELNA OBLAČNOST
Pri delni oblačnosti se svetlobni pogoji zelo hitro menjajo, kar nam omogoče veliko raznolikih fotografij in prilagajanje svetlobe motivu, ki ga fotografiramo.

Pri hitrem gibanju oblakov moramo biti sicer vedno na preži na prave razmere, ki nam dajo čudovito in zanimivo ozadje.

Imamo številne tipe oblačnosti, ki imajo lahko:
– dobro definirano obliko ali pa so bolj koprenasti
– večjo ali manjšo prekrivnost

Moji najljubši oblaki so jasno oblikovane nizke kepice, posejane po celem nebu 🙂