Najboljše vreme za arhitekturno fotografijo – svetloba

Kaj pravzaprav pomeni lepo vreme za fotografiranje?
Pri fotografiji eksteriera je najpomembneje, da ne pada dež. Razmočen teren in vlaga ne samo otežujeta delo, ampak sta tudi nevarna, saj se lahko naša oprema poškoduje ali uniči. Kakršnekoli padavine so zato neprimern čas za arhitekturno fotografijo.

Ko smo govorili o oblakih, smo govorili o tem, da na fotografiji predstavljajo ozadje, ter da s svojo pojavnostjo oblikujejo svetlobo. Za arhitekturno fotografijo je najlepše ozadje ali čista modrina ali zanimivi oblaki.
Pri kakovosti in smeri svetlobe pa moramo velikokrat sklepati kompromise, saj imata lega objekta v okolju in njegov videz pomembno vlogo pri izbiri najboljše kompozicije.

KAKOVOST SVETLOBE
Oblačno vreme je najprimernejše za fotografijo interiera. Z mehko, razpršeno svetlobo lahko bolj enakomerno osvetlimo objekt, prikažemo več podrobnosti in detajlov. Poleg tega mehka svetloba dopušča več gibanja po prostoru in fotografiranje objekta iz različnih kotov, saj je dinamičen razpon tonov na sceni takrat ponavadi manjši.
SMER SVETLOBE
Tako kot pri ostalih vrstah produktne fotografije, je tudi pri fotografiji bivalnih in komercialnih prostorov pomembno, da predstavimo plastičnost objekta (njegovo velikost, umeščenost v prostor) ter njegove teksture (materiale iz katerih je npr. izdelana fasada). S pravilno smerjo svetlobe zadostno osvetlimo objekt in obenem tudi ustvarjamo vzdušje na fotografiji, zato je pomembno vedeti v kakšni poziciji se nahaja stavba in kdaj bi bilo fotografiranje najprimernejše: zjutraj, dopoldne, popoldne ali pozno popoldne.Zgornja fotografija zanimive stavbe je bila posneta v času zlate ure v hdr tehniki. Topla svetloba lepo poudarja objekt in ga ločuje od hladnega oblačnega ozadja, nizko sonce pa dobro osvetljuje vse podrobnosti arhitekture. Kadar nam uspe uloviti trenutke, ko je nebo temnejše od subjekta pred nami, kar je redek pojav dosežemo dramatični učinek, ki vedno pritegne zanimanje gledalca.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja