Pomanjkljivosti direktne bliskavice pri fotografiji interierov

Fotografiranje na jasen, svetel dan ima številne pomakljivosti. Glavna je predvsem ta, da so interieri na fotografiji videti veliko temnejši kot so v resnici, tudi če prižgemo vse luči v prostoru. Doosvetliti prostor je nujno, če želimo ustvariti uravnotežen posnetek in fotoaparat v avtomatskem načinu sproži bliskavico, ki je vgrajena na vrhu fotoaparata.
Na žalost ima tak način osvetljevanja sobe pomankljivosti, ki so predstavljene na spodnji fotografiji:

1. Svetloba iz bliskavice se odbija od vseh gladkih površin in nastajajo preosvetljene točke kot beli madeži v prostoru.

2. Bliskavica oddaja zelo intenzivno svetlobo, ki pa ima kratek doseg. Začetek prostora je zato zelo intenzivno osvetljen. Kadar imamo blizu fotoaparata pohištvo ali druge predmete so pogosto zaradi močne bliskavice preosvetljeni. Na drugi strani sobe, še posebej če je ta večja, pa svetloba hitro upade in je še vedno temna. Kadar imamo v kompozicijo vključen še dodaten prostor je ta na fotografiji podosvetljen, saj svetloba iz bliskavice ne seže vanj. Neenakomerna in nenaravna osvetlitev prostora je glavna pomakljivost uporabe bliskavice na fotoaparatu.

3. Bliskavica ustvarja močne, trde sence in s svojo kontrastno svetlobo izpostavi vse nepravilnosti, ki so na površinah.

4. Ker je svetlobna temperatura bliskavice uravnotežena z dnevno svetlobo lahko zaradi vseh prižganih luči v prostoru pride do močnih modrih barvnih nadihov, kar ni dobro.

Fotografiranje v avtomatskem načinu zato močno odsvetujem. Katerikoli drug način, ki nam da možnost izklopa bliskavice je boljši.