Primer podstrešne spalnice

Tokratno naročilo je bila hiša v bližini Kranja. Zaradi nizkih in večinoma belih stropov ni bila tehnično zahtevna fotografska naloga. Največji izziv je predstavljalo preurejanje prostora. Hiša je velika in ima dve stanovanji z ločenim vhodom ter dvema vrtovoma in sadovnjakom. Delo na terenu je trajalo skoraj štiri ure in bi se ob vztrajnem popravljanju gotovo podaljšalo na dva dni, zato sem poiskala kotičke, ki so zahtevali manj preurejanja.

Na spodnji sliki je primer spalnice.

PREJ                                                                                                                                                              POTEM

Spodaj so predstavljene dileme in rešitve, ki so nastale pri fotografiranju te spalnice.

Prvo fotografijo je posnel agent ob svojem obisku. Sama višina posnetka je dobra, saj je površina stropa majhna. Najpomembnejši element – ravne linije so glede na razmere (kompakten fotoaparat s širokim kotom, fotografiranje brez stativa in brez postprodukcije) pohvalne, a nikakor zgledne.
Všeč mi je, ker kompozicija ponuja veliko informacij o sami sobi- vrata, ki nas peljejo iz sobe, omare na desni, vidimo posteljo in kavč ter dvoje oken. Obilje informacij pa naredi obenem prostor vizualno manjši (vidimo vse tri stene sobe). Težavo predstavlja tudi staro pohištvo, ki ne prispeva k ustvarjanju občutka novega. Slika je razmeroma dobro osvetljena, saj okna niso pretirano prežgana, obenem pa vidimo tudi detajle interiera, a na drugi strani fotografiranje v okna povzroča kontrastno sceno in neenakomerno osvetlitev.

Moji cilji:

  • ustvariti svetel prostor
  • ustvariti velik prostor
  • pokazati dobro ohranjen parket
  • izpostaviti veliko svetlo okno
  • odvniti pogled od starega pohištva

Če bi se odločila za fotografiranje proti oknu, bi morala odstraniti veliko pohištva in popolnoma preurediti in očistiti balkon, ki se je nahajal za oknom. Iz praktičnih in predvsem časovnim razlogov sem se zato osredotočila na posteljo. Prostor sem doosvetlila z dvema lučema, v postprodukciji pa sem poleg linij poskrbela za lep izgled lesa. Gotovo bi oblekla posteljo v tople, rdečkasto-rjave odtenke, saj trenutna posteljnina ustvarja preveč razdrobljen občutek. Cilji, ki sem si jih zadala ob prihodu v sobo so doseženi, soba je prostorna, svetla, dobro ohranjen parket pa jasno viden.