Prižgati luči za fotografiranje apartmajev?

Nekateri apartmaji imajo obilico svetlobe, spet drugi so bolj temni. Apartmaji, ki imajo pobarvane stene, debele zidove, tramove na stropu ali temen strop so najtemnejši, saj svetloba, ki prihaja skozi okno, hitro upade ali je blokirana. Intuitivno želimo v temnih apartmajih prižgati luči, v svetlih pa luči ugasniti, vendar bi za dobro fotografijo prostora morali narediti ravno obratno.

Pomanjkljivosti prižganih luči v temnih apartmajih so:

Prižgane luči v prostoru postanejo dominanten vir svetlobe. Sence, ki jih mečejo v prostoru pa dajejo utrujen videz.

Vsaka svetloba je določene barve s katero obarva pohištvo, strop, tla. Barva svetlobe v prostoru mora biti čim bolj enotna, saj je tako tudi v naravi, ko sonce obsije pokrajino in celotno področje obarva modro, rumene, rdeče ipd. Da si lahko gledalci vsaj približno pravilno interpretirajo barve v prostoru se moramo izogibati mešanje različnih svetlobnih virov npr. sonce, stropne luči, nočne sijalke itd. Na tak način ne bo ves prostor rumeno ali oranžno obarvan, okna pa ne bodo žarelo modro:

Z ugasnjenimi lučmi torej dosežemo enakomerno osvetlitev, brez svetlobnih pridihov in sence, ki ustvarjajo sproščujočo atmosfero: