Reflekcije – kako se jim izognemo?

Nekaj malega sem o reflekcijah pisala že v objavi Reflekcije v prostoru, kjer sem želela predvsem poudariti dejstvo, da niso vse reflekcije slabe ter načine, kako jih odpraviti v postprodukciji, a pomembno je tudi, kako se jim lahko izognemo že med fotografiranjem oz. zmanjšamo njihov učinek.

Vsem reflekcijam se ni mogoče izogniti. Najbolj uporabni nasveti, ki jih lahko dam na podlagi svojih izkušenj fotografiranja s terena pa so:

1. SPREMEMBA KOTA ZAJEMA
Pri iskanju kompozicije so pomembne tudi reflekcije, ki nastanejo pod različnimi koti. Včasih je potrebno fotoaparat le dvigniti ali spustiti za par centimetrov oz. se pomakniti malce bolj v levo ali desno in že lahko odpravimo reflekcije. Razlog za to je spremembna kota zajema fotografije, ki ne sovpada več s kotom odboja svetlobe.
2. UGASNJENE LUČI
Včasih je smiselno posneti dodatno fotografijo z ugasnjenimi lučmi v prostoru in fotografiji združiti v postprodukciji.
3. POLARIZACIJSKI FILTER
Nekatere reflekcije so polarizirane zaradi materiala od katerega se odbijajo. Te reflekcije lahko enostavno odpravimo z uporabo polarizacijskega filtra.
4. ODSTRANITEV VIRA ODBOJA
Na gladkih površinah so reflekcije izrazitejše. Včasih se na njih vidijo razni okrasni predmeti ali pogledi na prostor, ki jih ne želimo prikazati. Te lahko odpravimo tako, da odstranimo predmete ali pa zasukamo površino samo (npr. rahlo obrnemo televizijo ali prevrnemo okno) tako, da niso več vidne.

Znanje o reflekcijah pa ni pomembno le v fotografiji bivalnih in komercialnih prostorov ter arhitekturni fotografiji, predvsem pri modernih poslovnih stavbah, ki imajo pogosto pogoje za številne močne reflekcije. Veliko se uporablja tudi v:

  • fotografiji krajine (odsevi v vodi),
  • produktni fotografiji (poudarjanje tekstur, plastničnosti predmetov z reflekcijami),
  • nekaj malega pa tudi pri fotografiji portretov, ko je naš subjekt oseba, ki nosi očala (Strobist)

Več o reflekcijah:
Light: Science and Magic: An Introduction to Photographic Lighting