Vsaka fotografija MORA biti obdelana

Ne govorim o čarobnem gumbu, ki naj bi bil v PhotoShopu, ki iz fotografije naredi nekaj, kar nikoli ni obstajalo. Osnovna obdelava fotografije je v grobem obdelava, ki so jo v časih filmov za nas naredili fotostudiji in jo danes delno dela za nas že programska oprema v fotoaparatu.

Gre za določanje:

  • kontrasta
  • ostrine
  • poravnave horizonta
  • popravilo napak objektiva

KONTRAST
Dinamičen razpon fotoaparatov je različen. Načeloma več denarja kot damo za fotoaparat, večji dinamičen razpon tonov bo zmožen zajeti na fotografijo. Ko fotografiramo v RAW formatu, zajamemo veliko večji razpon, kot jih prikazujejo internetni brskalniki. Pri pretvarjanju v JPG format zato sami določimo, kakšen razpon želimo ohraniti na fotografiji.

OSTRINA
Pred nalaganjem na internet slikovno datoteko zmanjšamo in prilagodimo ostrino ogledu fotografije v polni velikosti.

PORAVNAVA HORIZONTA
Ne glede na to, kako natančni mislimo, da smo, ko odpremo povečano fotografijo na računalniku in preverimo lego horizonta z mrežo, vidimo, da je treba horizont za stopinjo ali dve poravnati. Kriv horizont je v fotografiji bivalnih prostorov nedopusten.

POPRAVILO NAPAK OBJEKTIVA
S programsko opremo je pri fotografiji bivalnih prostorov obvezno popraviti:
– vinjeto
– ukrivljenost prostora, kolikor se le da (ravne linije, 90°vertikale)
– kromatsko aberacijo

Osnovna obdelava vsake fotografije torej ni namenjena ustvarjanju nekih čudežev, kar si marsikdo predstavlja, temveč gre za popravilo napak opreme, programske in strojne, ki jo uporabljamo in je zato nujna na vseh fotografijah.